Legyél te is Jógafüggő!

Peace Love Jóga

Peace Love Jóga

A siker titka: egyszerre egy mantra

Interjú Durga Devi Jivamukti jógaoktatóval

2021. április 05. - T Fésüs Erika

Az alábbi cikk a Boast Magazine UK online magazinjában jelent meg. Az eredeti angol nyelvű írás az alábbi linken tekinthető meg, ingyenes regisztráció után: https://boastmagazine.co.uk/durga-devi-jivamukti-yoga-teacher/ 

 

Minden sikeres embernek megvannak a saját tapasztalásai, kötődései, fájdalmai, áldozatai, leckéi melyet az élet maga tanított neki. Denise Teperino a new york-i születésű táncos és tornász, London első tíz vezető jógaoktatójának egyike, aki a Durga Devi nevet szeretett tanáraitól Sharon Gannontól és David Life-tól kapta.

durga-to-use-thumbnail-600x600-70.jpg

Durga Devi 2005-ben érkezett Manizeh Rimerrel az Egyesült Államokból Londonba, azzal a céllal, hogy segítse az első Jivamukti Jógaközpont megnyitását. Mint mindenkinek, neki is időbe telt, míg megtalálta helyét az Egyesült Királyságban. Annak ellenére, hogy Denisenek több embert  próbáló helyezettel kellett szembenéznie az elmúlt 20 év során, minden reggel feláll a jógaszőnyegére és mantrázik. Mantrái szállnak az ég felé: betöltve a lelket, a teret, az Univerzumot. Mi Denise sikerének titka? Kitartás, hit, szenvedély, alázat? Úgy gondolom, hogy az interjú végére mindegyikőnk újra definiálja a kifejezést: siker. De az is lehet, hogy újra definiáljuk önmagunkat. Ki tudja? Mindannyian változunk. Kíváncsi vagyok az Ön véleményére.

Mi a Durge Devi név jelentése?

Durga Ma egy harcos istennő, aki egy mitikus időszakban jött a világra. Egy olyan periódusban érkezett, amikor a világ - éppen úgy, ahogyan ma is tapasztalhatjuk - kibillent az egyensúlyából. Tigrisen lovagolva belépett a káosz, a kapzsiság és a konfliktusok földjére, mely problémák az emberi vakságban gyökereztek. Amikor látásunk kitisztul és megtapasztaljuk az isteni igazságot, akkor igazság iránti elkötelezettségünk révén megingathatatlan képességet fedezünk fel magunkban arra, hogy a szívünkben fenntartsuk ezt a látomást és ez vezessen minket tovább az úton. Ezt a képességet ne vegyük természetesnek és ne becsüljük alá. Vállalni mindazt a kellemetlenséget, mellyel az önmegvalósítás, saját evolúciónk jár, a tiszta szeretet mélyén gyökeret vetni, majd ebből emelkedve összegyűjteni az erőt, a világosságot és rugalmasságot, ami a mindennapokhoz szükséges. A Devi szanszkrit szó, mely istennőt jelent. Szó szerinti jelentése: „mennyei, isteni, bármi ami kiválóság”.

indian-goddess-durga_tom_-e1611905369325_1.jpg

Durga Istennő ábrázolása

A mindennapjaidban ezt a minőséget éled?

Próbálom a mindennapokat legjobb tudásom szerint megélni. Sportoló létem fiatalkoromtól kezdve segített mind a belső, mind a külső fegyelem és az erő elérésében, melyet mindig is használtam a gyakorlásom során és az életemben.

2005-ben érkeztél Londonba. Miben különböznek az amerikaiak és az angolok?

Nagyon különbözőek. Azt tapasztaltam, hogy az angoloknak több időbe telik, hogy „felmelegedjenek”. Az amerikaiak általában nyitottabbak, de az itt töltött 15 év alatt sok csodálatos barátot szereztem. New York egyébként különbözik a világ bármely más városától, még az Egyesült Államok többi államától is. Lehet, hogy az Egyesült Királyságban élek, de én mindig egy "New Yorker" maradok.

Mit a tapasztaltál, milyen típusú emberek fordulnak általában a jóga irányába?

durgacsop_nagy_tom_-1_jpg-1-600x339.jpg

Durga Devi tanítványaival


Egy jógaórán mindenféle ember megfordul. New Yorkban, amikor elkezdtem gyakorolni, rengeteg „arty” típus érkezett az órákra: zenészek, táncosok, festők, színészek, még drogdílerek is! Sokféle ember, akik javarészt csak jobb emberekké szeretnének válni a jóga által.

1994-ben találkoztál először a jógával. Hogyan változott meg az életed azóta?

Úgy gondolom, hogy a jóga sok szinten sokkal erősebb emberré tett. Nem volt könnyű, és még mindig küzdök néha önmagammal, de szilárd alapokkal rendelkezem a gyakorlásomban. Olyan eseményekkel kellett szembenéznem, mint szeptember 11-e (akkoriban éppen New Yorkban voltam és láttam, ahogy a tornyok leégtek), elváltam, teljes csípőprotézis műtéten estem át (Londonban az NHS jóvoltából), egy háztűz során elvesztettem minden vagyonomat. Most pedig itt vagyunk mindannyian egy globális válság közepén.

Hogyan kezdődött számodra 2020?


Nagyjából non-stop voltam, megállás nélkül dolgoztam. Nyilvánvalóan márciustól nekem is lehetővé kellett tennem az online oktatást, hogy meg tudjak élni. Nem vagyok lusta, nagyon keményen dolgozom. Ebben az évben minden nap az adott pillanatnak éltem. Ez nagy dolog.

1jivamukti_yoga_workshop-thumbnail-600x600-70.jpg

Durga Devi Jógaoktató

Milyen gyorsan tudtál alkalmazkodni a helyzethez?

Nem volt könnyű. Április első 3 hetében komoly technikai nehézségeim voltak, ami nagyon megterhelő volt számomra, de komoly munkával sikerült túljutni az akadályokon és a diákjaim mindannyian hihetetlenül segítőkészek voltak. Igazából napról napra belejöttem.

Melyik mantra volt az első mantrád?

Engedd el, hagyd Istenre! - édesanyám tanította még. Határozottan ő az első Gurum.

Melyik mantra a kedvenced?

Több mantrát is használok naponta, attól függően, hogy milyen energiát kell bevonnom. De tudod, hogy mantrák lehetnek a saját negatív gondolataink is, ezért vigyáznunk kell. Az ősi mantrák segítenek megtalálni a belső békét és harmóniát. A mantra meditáció során egész lényünk összekapcsolódik a Földdel.

Mely mantrák lehetnek hasznosak 2021-ben?

Ganesha - Om Gam Ganapataye Namaha: Ő az új kezdetek ura és az, aki egyként pszichológiailag és lelkileg egyaránt eltávolítja az akadályokat és földön tart minket.

Shiva - Om Namah Shivaya: a halál és a pusztulás, a végek és kezdetek ura, az átalakulás, amely elég erős ahhoz, hogy személyesen és világszerte megoldja a problémákat. Ganesha igazából az Úr Siva és Parvati istennő fia, tehát mindkét mantra zengetése nagy előny lehet mindenki számára.

ganesha-tom2-e1611905494129.jpg

Az Úr Ganesha

Mi volt a legjobb pillanat az életedben, melyet a jógának köszönhetsz?

Nagyon szerencsés vagyok, hogy Sharon és David tanáraimon keresztül egy olyan jógatradícióval ismerkedhettem meg,   ahol a guruk szintén egy tradicionális jógaláncolat tagjai. Korai New York-i gyakorlatom során sok nagyon tisztelt és szentként számon tartott emberrel találkozhattam. Gurmukh Kaur Khalsa, Amma, Yogeswari (Estelle Eichenberger), Manorama (szanszkrit mester) és Joan Suval (mindketten Shri Brahmananda Saraswati közvetlen tanítványai). A Bhakti jóga kapuit Jai Uttal, Bhagavan Das és Krishna Das nyitották meg.

Látsz-e összefüggést a jóga, mint életmód és a sikeres élet között? Te sikeresnek érzed magad?

A sikert mindenki másként fogalmazza meg. Néhányan azt hiszem, hogy ezt az anyagiak, a státusz szintjén, egy fizikailag megfogható dologként határozzák meg. Nem igazán foglalkoztam még a siker fogalmával, de engem az tesz boldoggá, ha minél több embernek (diáknak) segíthetek abban, hogy boldoggá váljon a jóga által. Ez a legnagyobb jutalom. Lehet, hogy számomra ez a siker.

Fordította és az eredeti angol interjút készítette: T. Fésüs Erika

Képek forrása:

https://boastmagazine.co.uk/durga-devi-jivamukti-yoga-teacher/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yoga-journey.blog.hu/api/trackback/id/tr3816489674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása